ADALET Mİ YOKSA EŞİTLİK Mİ?

Nadir Latif İslam, çok eskiden AP Sakarya milletvekilliği yaptı. Boşnak asıllıdır. Ankara hukuk fakültesi ve Orta Doğu Amme İdaresi mezunudur. Eşitlik ve adalet üzerine bir küçük kitap yazmıştı. Çocukluk aklımla çok hoşuma gitmişti. Bu yazdığı kitapta adalet ve eşitliğin farkını anlatıyordu. Aklımda kaldığına göre ilahi adalet ve beşeri hukukta eşitlikten ziyade adalet önemlidir dedi ve şu örneği vermişti.

Bir savaş zamanı olduğunu hayal edin, devlet her asker ve küçük çocuğa birer şişe süt ile birer ekmek verdiğini düşünün. Asker devamlı savaşta olduğu için süt, su gibi gelir ve bir ekmekte ona kâfi gelmez. Küçük çocuğa da süt yetmez ve ekmeği de yiyemez. Biz eğer o askerin sütünü çocuğa, çocuğun da ekmeğini askere verirsek eşitlikten saparız fakat adalet yapmış oluruz, bu şekilde her ikisini de memnun olur.

Komünizm, eşitlik ilkesi üzerine kuruldu fakat sefalette insanları eşitledi, eşitlik yapayım derken adaletten saptı ve zulme girdi.  Peygamberimiz, küfür devam eder fakat zulüm devam etmez der. İlahı sistemde küfrün yeri var fakat adaletsizliğin yani zulmün yeri yoktur.  Toplum elbette eşit olmamalı ki terakki etsin. Zekâ seviyeleri farklı olduğu için istesen bile insanları eşitleyemezsin. Eşitlesen bile belli süre sonra eşitlik dengesi bozulur. Zıtlıklar, insanların gelişme ve ilerlemelerinin lokomotifidir. Zıtlıkları kaldırır sınıfları eşitlersen gelişmeyi durdurursun. Artı eksi, güzel çirkin, zengin fakır, iyi kötü birlikte olup birlikte yaşamalıdır. Ekonomide mühim olan orta sınıftır, bu sınıf zenginler ve fakirler arasında dengeyi en aza indirirse yani zenginler ve fakirler arasındaki fark ne kadar az olursa o toplum o kadar huzurlu olur. 

Fransız ihtilalından öne zenginler ve fakirler arasındaki mesafe çok açılmıştı. Ünlü düşünür Victor Hugo, zenginler ile fakirler arasındaki mesafeye en aza indirin, orta sınıfı kuvvetlendirin tavsiyesinde bulunmuştu. Zamanın idarecileri bu seslere kulak vermediği için ihtilal meydana geldi.  Kuran’ın dörtte biri adalettir, Allah insanlara eşit fırsatlar verir, mesela çocuklara verilen fırsatları ana baba engeller, çünkü onların vekilleridir.  Çocuklarına yetirdikleri helal ve haram yiyecekler çocukların dünyevi imkânlarını etkiler. Hukukta da o şekildedir, kanun çocukların hakkını korur fakat zalim ana ve baba çocuğun hakkını ellerinden alır. Adalet mülkün temelidir. 

OSMAN KOYUNCU 0535.760.48.39 VAKFIKEBİR TRABZON