AİDAT BEDELİ

Aidat bedeli, toplu yaşam alanlarında ortak giderlerin karşılanması için aylık olarak ödenen bir ücrettir. Bu bedel, konutlar, siteler ve işyerleri dahil olmak üzere farklı mülk türleri için geçerlidir. Aidat bedeli, kat malikleri veya kiracılar tarafından, mülkün tapu senedinde belirtilen arsa payı oranına göre ödenir.

Aidat Bedelini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Aidat bedelini etkileyen birçok faktör vardır. Yüzme havuzu, spor salonu, sauna, otopark gibi sitede bulunan ortak kullanım alanlarının sayısı ve çeşitliliği aidat bedelini artırır.

Aynı şekilde varsa site yönetiminin maaş giderleri, sigorta primleri, temizlik ve bahçe bakımı gibi giderleri de aidat bedelini etkiler. Ayrıca 7/24 güvenlik hizmeti, kameralı gözetleme sistemi gibi bina güvenliğine yönelik önlemler aidat bedelini yükseltir.

Doğalgazın yaygınlaşması ile bu faktör devre dışı kalmış ise de henüz doğalgazın olmadığı ilçemiz gibi geri kalmış yerleşim yerlerinde merkezi ısıtma veya soğutma sistemi kullanıldığından aidat bedelini artıran bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aidat bedeli, sitenin bulunduğu bölgenin konumuna ve gelişmişlik düzeyine göre de değişiklik gösterebilir.

Aidat Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Aidat bedeli genellikle arsa payı oranına göre hesaplanır. Arsa payı, bir binadaki bağımsız bölümün toplam arsa alanına oranıdır. Tapu senedinde belirtilen arsa payı oranı, aidat bedelinin hesaplanmasında temel alınır.

Bazı sitelerde, aidat bedeli sabit bir ücret olarak belirlenebilir. Bu durumda, her bağımsız bölümden aynı bedel tahsil edilir.

Aidat Bedelinin Ödenmesi

Aidat bedeli, genellikle her ay site yönetimi tarafından belirlenen bir tarihe kadar ödenmelidir. Ödeme yapılmaması halinde, kat maliklerine yasal yaptırımlar uygulanabilir.

Aidat Bedelinin Kullanımı

Aidat bedeli, site yönetimi tarafından ortak giderlerin karşılanması için kullanılır. Bugiderler yönetim giderleri, sigorta primleri, temizlik ve bahçe bakımı, asansör bakımı, ısıtma ve soğutma giderleri, havuz ve spor salonu gibi ortak alanların işletme giderleri, onarım ve tadilat giderleri için kullanılır.

Aidat Bedeli ile İlgili Yasal Düzenlemeler Nelerdir?

Aidat bedeli ile ilgili yasal düzenlemeler Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer almaktadır. Bu kanuna göre, aidat bedeli kat malikleri kurulunca belirlenir ve tüm kat malikleri tarafından eşit oranda veya arsa paylarına göre ödenir.

Aidat Bedeli Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Aidat bedeli ödemekle yükümlü olunan tutarı öğrenmek için tapu senedinize ve site yönetim planına bakmak gerekir.

Aidat bedelinin ne için kullanıldığını öğrenmek her aidat ödeyenin hakkıdır. Site yönetimi, aidat bedelinin nasıl kullanıldığına dair aidat ödeyen kişilere bilgi vermekle yükümlüdür.

Aidat bedelinin artırılması veya değiştirilmesi için kat malikleri kurulunun toplantı yapması ve gerekli kararların oy çokluğu ile alınması gerekmektedir.

Giriş Kattakiler Asansör Bakım Gideri- Aidatı Öder mi?

Giriş kattakiler de her kat maliki gibi asansör bakım giderleri dahil her türlü gideri ve buna bağlı olarak belirlenen aidatı ödemek zorundadır.

Asansörler binanın ortak kullanım alanı olması sebebiyle ortak ücrete tabidir.

Bunun için giriş katı, bodrum katı gibi konumlar önem arz etmemektedir.

Fakat bazı istisnalar bulunmaktadır.Bazı binalarda yönetim planında giriş katta oturanlar için özel hükümler bulunmaktadır.

Binanın yönetim planına göz atarak böyle bir hükmün var olup olmadığını kontrol etmek gerekir.

Apartman yönetmeliğinde yazdığı üzere Bina yönetim planında giriş katta oturanlar asansör parası ödemez veya giriş kattakiler asansör parasından muaftır tarzında bir ibare varsa, bu katta oturanlar asansör için her türlü giderden muaf olup buna dair ödeme yapmak zorunda değildir.

Eğer böyle bir ibare yoksa, belirlenen aidatı ödemekle mükelleftir. Yönetim planı eğer bina içerisinde bulunmuyorsa, planınızı "Tapu Dairesi “ne giderek alınabilmektedir.

Dükkân Aidat Ödermi?

Apartmanda aidat ödeme hususunda dükkânların bu gidere katılıp katılmayacağına ilişkin hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.Kanuna göre, dükkanlar da dahil tüm bağımsız bölümlerin aralarında başka anlaşma olmadıkça aidata katılmaları gerekmektedir.Binaya ait dükkânı bulunanlar binaya hiç giriş yapmasa dahi bina aidatına ortaktırlar.