Vakfıkebir

ARONYA HASATI BAŞLADI

Tarımsal Üretimde Çeşitliliğin Artırılması (ARONYA ÜRETİMİ) projesinde 2021 yılında dikimi yapılan bahçelerde meyve hasadına başlanıldı.

ARONYA HASATI BAŞLADI

Vakfıkebir İlçesi Çamlık Sahil Mahallesinde kurulan Aronya bahçesinde yapılan ilk hasada katılan yetkililer Aronya meyvesi topladı. Etkinliğe Vakfıkebir Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Belediye Başkanımız Muhammet Balta, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin, Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, Çamlık Sahil Mahalle Muhtarı Mehmet Bahadır'ında katıldığı etkinlik,  Çamlık Sahil Mahallesi Çiftçilerinden Namık Kemal Kukul'a ait Aronya Bahçesinde gerçekleştirildi. Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin Aronya Meyvesine ait Yetiştiricilik, Pazar ve projenin ilerleme durumu hakkında katılımcılara bilgi paylaşımında bulundu.

“GELECEĞİN MEYVESİ,  ARONYA”

Türkiye'de Aronya üretiminin 2012'de başladığını belirten Müdürü Kuleyin, "Her geçen yıl üretim alanı genişliyor. Ülkemizin tüm bölgelerinde Aronyanın artık yetiştiğini biliyoruz. Aronyanın bu kadar kısa sürede yayılmasının en önemli nedeni bir sağlık bitkisi olması. Özellikle bu pandemi döneminde tüketenler bu özelliğini ifade ediyorlar. İnşallah ülkemizde de bu ürünü ihraç edecek konuma geleceğiz" dedi. Müdür Remziye Kuleyin, “Aronya geleceğin meyvelerinin başında geliyor. Çünkü biz toplum olarak diyabet, kanser, kalp damar hastalıklarıyla boğuşuyoruz. Bunun çözümü aronya tüketiminden geliyor. Aronya tüketimini seneye yayarsak, bunlardan kurtulmuş oluruz. Üzüm en fazla antioksidan deposu ürün olarak bilinir. Aronya bunun 10 kat daha fazlasına sahip bir meyve. Süper meyvelerin başında geliyor Aronya. Sürekli tüketimde diyabetin önlenmesi, kalp damar hastalıklarının engellenmesinde çok önemli. Aronya ile aslında yüksek katma değerli ürünler de yapmalıyız” diye konuştu.

“ARONYANIN İLK HASADINI YAPTIK, HAYIRLI, UĞURLU OLSUN”

Kaymakam Dr. Hacı Arslan Uzan ise yaptığı komuşmada, tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alan ve "süper meyve" olarak da bilinen aronyanın, yörenin toprak ve iklim şartlarına uyum sağladığını, alternatif ürün kapsamında yaygınlaşması için çalışıldığını belirtti. Kaymakam Uzan, "Katma değeri çok yüksek, pastacılık ve dondurma sektöründe aynı zamanda reçel ve marmelatta da kullanılabiliyor. Bakımı kolay, iklime uygun, katma değeri yüksek. İnsan vücuduna sağladığı faydalar nedeniyle de süper meyve deniliyor. Aronyanın ilk hasadını yaptık, hayırlı, uğurlu olsun." dedi.