Vakfıkebir Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli Vakfıkebir ilçe pazar yerinde yöresel ürün satışı yapan Kadın Çiftçilerimize, ‘DİJİTAL Tarım Pazarı’ hakkında bilgi verdiler.
Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, çiftçinin ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilmesi, tüketici ile esnafın aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilmesi için hayata geçirilen ‘Dijital Tarım Pazarı’ hakkında yöresel üreticilere bilgi verdiler.
Vakfıkebir Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli Vakfıkebir ilçe pazar yerinde yöresel ürün satışı yapan Kadın Çiftçilerimize, DİJİTAL Tarım Pazarı Hakkında bilgi verilerek, Sisteme dahil olmaları durumunda yetiştirdikleri ürünlerin Ülke genelinde de satışının yapılabileceği konusunda bilgi paylaşımı yaptılar.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın örnek projesi Dijital Tarım Pazarı uygulaması hayata geçirildi.
Üreticiler için önemli bir fırsat olabilecek uygulama ile ilgili olarak Vakfıkebir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin şu bilgileri verdi: “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Dijital Tarım Pazarı ile tarımın tüm paydaşlarının tek bir platformda buluşması sağlanarak tarımsal arz ve talebin “Dijital Pazaryeri” yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayacak olan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) hizmeti uygulamaya konulmuştur. DİTAP Tarım ve Orman Bakanlığınca geliştirilmekte olan üreticileri, kooperatifleri, birlikleri, sanayicileri, halcileri, bankaları ve sigortacıları ve sektörün diğer tüm paydaşlarının bir araya getirildiği üretim ve pazarlama modeline, dijital ortam sağlayan bir platformdur.”
DİTAP aracılığı ile üreticinin daha fazla gelir elde etmesi, tarım endüstrisinin istediği nitelikte tarımsal ürün bulması ve tüketicinin de tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşması sağlanacak olup, üretici, tüketici toplumun her bireyine açık olan bu platforma https://ditap.gov.tr adresi üzerinden erişim sağlanabilmektedir.
DİTAP’a kayıt gönüllülük esaslıdır, alıcı ve satıcı olmak üzere iki tip kullanıcı kaydı yapılmaktadır. Alıcının DİTAP’a kullanıcı olarak kayıt olabilmesi için Ticaret Bakanlığı MERSİS ve ESBİS sistemlerinde kaydının olması gerekmektedir. Satıcının DİTAP’a kullanıcı olarak kayıt olabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye kayıtlı olan üretici olması gerekmektedir.
DİTAP ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsamaktadır. Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finansman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip olacaktır. Alıcı, satıcı lojistik sektörü başta olmak üzere bu platformda herkes yer alabilecektir.
Müdür Kuleyin, DİTAP’la ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi ve dokümanlara Kurumumuz Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden ulaşılabilecektir dedi.