MÜSLÜMAN İÇİN FELSEFE VE MANTIK ŞART MI?

Çok önemli olduğu için bu konulara ara sıra değiniyorum(tekrardan usanmayınız). Elmalı Hamdi Yazır, Kuran tefsiri ettiği zaman, Fransız filozof Paul Janat ve Gabriel Seailles’ın birlikte yazdıkları felsefe tarihinin metafizik bölümünü tercüme ederek yayımladı. Felsefeyi iyi bilenlerin Kuran’ı daha iyi anlayacaklarını düşündü. Bu zamanda fen bilimlerini bilmeden Kuran’ı anlamak mümkün değildir. Allah sonsuz soyuttur(maddi varlık değildir) fen bilimleri Allah’ın gerçek isimleridir. Allah, ancak isimleri olan fenlerle bilinebilir, aksi halde uzaklardaki bir teo’ya (uzaklarda maddi bir tanrı anlayışı) Allah demek zorumda kalırsın. Bugün fenleri anlamayan hocaların anlattığı Allah inancı gençleri tatmin etmediği için bu din bize lazım değildir diyerek dinden çıkıyorlar. Bu yetmiyormuş gibi mevcut sistem okullara imam ve faizleri görevlendirmeyi düşünüyor. Sanırım bu durum aksi tesir yaparak öğrencilerdeki nefret duygusunu körükleyecektir.

Kuran, kâinat kitabının Arapça yazılımıdır, kâinat kitabı, fizik, kimya, biyoloji, astronomi gibi fenleri bilmeden anlaşılmaz.  Kuranı anlamak için belagat, edebiyat, fenler ve hür düşünceye sahip olmak lazımdır.

İslam düşünürleri eskiden felsefe(eskiden fen ilimleri felsefeden sayılıyordu) ile ilgilenmeyi yasaklamışlar. O zaman ki felsefenin az bir kısmı doğru, büyük bir kısmı yanlıştı. Bu durum Müslümanların kafasını karıştırdığı için bazı düşünürler felsefe ile ilgilenmediler. İbni Sina gibi düşünürler, Yunan felsefesinin tamamını doğru kabul ederek, din ile uyuşmayan kısımları tevil ettiği için bazılarınca imansız sayıldılar. Bugün ise felsefenin (fenlerin) büyük bir kısmı doğrudur. Allah’ı açıklayan üç delil var der.  Kuran, Hz. Muhammed ve kâinat kitabıdır. Kâinat kitabı ise ancak fenlerle(felsefe ve mantıkla) anlaşılır, fenlerden bihaber olanların imanları kuvvetli olmaz.

Mantık ve felsefe öğrenmenin hükmü kişilere göre farklılık gösterir. Mantık öğrenmek iyidir çünkü mantık dini hükümleri kemale erdirir. Mantık ilmini bazılarınca çirkin görülmüştür çünkü anlayışı kıt olanların kafasını karıştırır. Mantık öğrenmekte sakınca yoktur, çünkü bir ilmi bilmek bilmemekten hayırlıdır demişler. Mantık ilmi bilmek farz gibidir çünkü mantık ilmi imanı süsler. Mantık ilmini öğrenmek, gerekli ilmi alt yapıya sahip olmayanlar için haramdı diyorlar.  İlim ehli çok çeşitli alternatifleri düşünür, dikkate alır, cahil alternatifleri düşünmez, çok ihtimalleri teke indirir.