Ana Kategori

ÖZEL BİREYLER VE AİLELERİNE, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ VERİLDİ

Ortahisar Belediyesi En Mutlu Köy Yerleşkesinde yapılan Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim Programında, özel bireyler için ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekildi, uzmanlar tarafından uygulamalı sunumlar gerçekleştirildi.

Ortahisar Belediyesi, Ortahisar Kent Konseyi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Diş Hekimliği Fakültesi arasında imzalanan ‘Sosyal Projelere Destek ve Eğitim Seminerleri Düzenleme Protokolü’ kapsamında özel gereksinimli bireylere yönelik düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim Programına ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Tamer Tüzüner, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Güdük ve Uzman Dr. İpek Nur Berberoğlu, En Mutlu Köy yerleşkesindeki özel gereksinimli personel ile velilerine ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim verdi. Özel bakım gereksinimi bulunan bireylere ve ailelerine yönelik düzenlenen eğitime; Ortahisar Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Özer İskender, Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dr. Önder Taşan, Kadın Meclisi Başkanı Canan Nehbit, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Kadir Sert, Ortahisar Belediyesi En Mutlu Köy yerleşkesinde görev yapan özel gereksinimli personeller ve aileleri katıldı.

ÖZEL BİREYLERDE RUTİN KONTROLLER ÇOK ÖNEMLİ

Eğitim programının açılış konuşmasını yapan KTÜ Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Tüzüner, özel bakım gereksinimi olan hastaların koruyucu diş hekimliği ve bilinçlendirmesi yönündeki çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Bu kapsamda Ortahisar Belediyesi’nde bulunduklarını kaydeden Prof. Dr. Tüzüner, “Özel gereksinimli bireyler için diş fırçalama, beslenmenin düzenlenmesi ve rutin kontrolleri çok önemli. Ağız sağlığı, genel sağlık için de çok önemli, bu nedenle bu konuyu çok önemsiyoruz. Ağız ve diş bakımıyla alakalı süreçler hem özel gereksinimli hastalarımız hem de aileleri için çok zor. Bundan dolayı bazı özel gereksinimli hastalarımız için genel anestezi altında işlem yapmak durumunda kalıyoruz. Ama bizler, daha medeni daha insani olan ayakta tedavi yöntemini izleyebilmek adına bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Ortahisar Belediyemize ve Ortahisar Kent Konseyimize bizleri böyle bir etkinlikte buluşturduğu için teşekkür ediyorum” dedi.

ÖZEL BİREYLERİN EBEVEYNLERİNİN BİLİNÇLİ OLMASI ŞART

Dr. Öğretim Üyesi Ömer Faruk Güdük ise diş çürüğü konusundan bahsetti ve özel gereksinimli bireylerde ağız hastalıkları riskinin daha fazla olduğuna dikkat çekti. Engelli bireylerin ve ebeveynlerinin ağız sağlığı konusunda bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden Güdük, ağız hastalıklarının oluşmadan önlenmesi gerektiğini ifade etti. Diş fırçalama, dil temizliği, diş fırçası ve diş ipi kullanımı, diş yaralanması konularını anlatan Güdük, özel gereksinimli bireylerin beslenmesi konusunda da hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti. Özel gereksinimli hastaların ağız sağlığının sağlanması konusunda düzenli takibin önemini vurgulayan Güdük, “Düzenli takip sayesinde çürük ve diğer ağız sağlığı sorunlarından korunmamız mümkün olabiliyor. Düzenli takip ayrıca özel gereksinimli hastalarımızın uyum sürecine ve buna bağlı olarak da tedavi sürecine ciddi katkılar sağlıyor. Ama tabi ki bu hastalarımızı korumak tedavi etmekten çok daha kolaydır” şeklinde konuştu.

DİŞ FIRÇALAMA TEKNİKLERİ UYGULAMALI OLARAK ANLATILDI

Sunumun ardından Uzman Dr. İpek Nur Berberoğlu, ağız yapısını, diş fırçalama tekniklerini ve diş fırçası çeşitlerini uygulamalı bir biçimde anlattı. Berberoğlu, anlatımının ardından En Mutlu Köy yerleşkesinde görev yapan özel gereksinimli bireylerin ağız ve diş sağlığı konusundaki sorularını cevapladı. Özel gereksinimli bireylere yönelik Ağız ve Diş Sağlığı eğitimi toplu fotoğraf çekimiyle sonlandı.