Şalpazarı

ÜNİVERSİTE BÖLÜM BİRİNCİSİ ŞİMDİ 4 KATLI ÇİFTLİK SAHİBİ OLDU

Şalpazarı İlçesine bağlı Sinlice Mahallesi 1975-1976 yılları arasında Köy statüsüne kavuşmuştur.

Şalpazarı İlçesine bağlı Sinlice Mahallesi 1975-1976 yılları arasında Köy statüsüne kavuşmuştur. İlçe merkezine uzaklığı 23 KM olan yerleşim yeri yaklaşık olarak 50 yıl önce İlçeye bağlı Dorukkiriş ve Düzköy sakinlerinin yazlık yerleşim olarak kullanılırdı.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

İlçeye bağlı Sinlice Mahallesi genç girişimcilerinden Gökhan Karadeniz, Karadeniz Bölgesinin zor coğrafyasına inat kafasındaki hayali gerçeğe dönüştürdü

Adeta İneklere 4 katlı apartman yaptı genç girişimci; Zoru başararak engebeli bir yapıya sahip araziyi düz arazi şekline getirerek 4 katlı bir mandıraya çevirdi ve her katına büyük baş hayvanları yerleştirdi. Genç girişimci kardeşimizin ahır yapacak yeri olmasa bile hayvancılığı seven birisi olarak anne ve babasının oturacağı apartman binasını ahıra çevirdi. Tabi bu binada insanların oturması gerekiyordu ancak onların yerine her katta büyük baş hayvanlar oturuyor. O zaman bu binada kalan hayvanlar kapıya bahçeye çıkabiliyorlar mı hayır önünde ya da kapısında düz arazi yok binanın hemen önü uçurum. Şimdi bu işletmenin sahibi Gökhan Karadeniz ve yeğen Emir Topal burada çalışıyorlar.

Annem Rahatsızlanınca Bu İşe Girmek Zorunda Kaldım; Kimseden hiçbir destek almadan bankanın hayvancılığa vermiş olduğu kredi desteği ile bunu bu hale getirdik. Arazi olarak da burası çok kötü bir durumdaydı bu binanın buraya yapılmamasını taşlı bir alan olduğundan bu binanın buraya oturacağını kimse düşünmüyordu.

Hiç Ağlamayınız Diyorum Gezdiğim bölgedekiler; Bunu biz yaptık buraya biraz maliyetli oldu ancak sağlam oldu. Fırsat buldukça İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesindeki çiftlikleri ziyaret etmeye çalışıyorum oralardaki çiftliklerden teknik destekler öğreniyorum. Kendimi geliştirmek için gittiğim yerlerde bazı işletme sahipleri ağlıyorlar.

Biz Bu İşe Annemin Hayvanlarıyla Girdik; İşletme sahibi Karadeniz bu işe annesinin 4 inek ve danalarından oluşanlarla başladıklarını belirtti. Tabi burada eski zaman evimiz vardı bu evin altında 7 tane inekleri besliyorduk hep oradan geçip gelir giderken ahıra bakıyordum, Sonra burayı bu katı yaptık inekleri buraya çıkardık sonra eski evin önünden gidip gelmeye devam ederken bunları bu küçük ahırda nasıl büyüttük diye ben bile şaşırıyordum.

Orköyün Verdiği Hayvan Parası Benim İstediğimi Karşılamıyor; Benim bu ahıra koyduğum hayvanınım dört dörtlük olmalı ki bana katkısı olsun. Her zamanki gibi yine bankanın kapısını çaldım. Ben yine bankanın kapısını çaldım onlarda bana kredi veririz dediler Avusturya menşeli 5 tane Sim entel hayvan aldım Aksaray’dan tabi bu aldığım hayvanların buzağılarının yanında kendi hayvanlarım ve onları suni tohumlama yaptırarak çoğalttım.

Sim entel İneği Bu Bölgede Besleme Zorlukları var; Sim entel ineğini beslemek öyle kolay olmuyor büyük hayvan yem tüketimi fazla kapladığı alan fazla normal küçük evlerde ya da küçük işletmelerde bakıp büyütmek mümkün olmuyor. Sim entel hayvanı satmak istediğinden bir şekilde değerini istiyorsun hayvan da büyük olduğundan gerekli satışı kolay olmuyor.

Kısacası Karadeniz insanı zoru sever Sahilden 40 KM yükseklikteki yamaca yaptığı 4 katlı mandırada inekleriyle İlçe ekonomisine destek oluyor. Biz bu mandıranın temelini buraya atarken bize buraya devlet dairesi mi yapıyorsunuz, düğün salonumu diye soranlara hayır mandıra yapıyoruz dedik ve hayalimizi de gerçeğe dönüştürdüğümüzden dolayı çok mutluyuz dedi.

Haber; Mustafa ÖZCAN