Sağlık

VAKALAR NEDEN KATLANARAK ARTTI, KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, bu yılki grip vakalarının neden arttığını ve korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye bu yıl, koronavirüs pandemisi olmadan geçen ilk kışını yaşıyor. Grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Hekimler tedaviye karşı inatçı ve iyileşmesi haftalar sürebilen yeni grip salgınına karşı halkı uyarıyor. Doktorlar bu yılki grip vakalarının eskiye göre 2-3 kat arttığını hastanelerde ve aile hekimliklerinde ciddi yoğunluk yaşandığını söylüyor.

Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu ise yaptığı açıklamada; Hastalık belirtisi gösteren çocukların kesinlikle okula gönderilmemesi ve arkadaşlarıyla buluşmasına izin verilmemesi gerektiği kaydedildi. Dr. Kamiloğlu, “Pandemide insanlar çeşitli korunma yöntemleriyle bu virüslere iki yıl boyunca yabancı kalmıştı. Vakaların özellikle çocuklarda çok sık görüldüğünü belirterek, Çocuklar bu virüslerle ilk kez tanışıyorlar. Erişkinler de 2 yıl bu virüslerden uzak kaldı, şimdi ilk temas döneminde abartılı bir yanıt görüyoruz. Tıpkı koronavirüsün ilk zamanlarındaki gibi” diyerek açıklıyor.

“ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI 3-4 KAT ARTTI”

Dr. Kamiloğlu, bu kış yoğun geçen grip vakalarının temel nedeni, koronavirüs pandemisiyle geçen iki yılı aşkın sürede bu virüslerle hiç karşılaşmayan bağışık sisteminin ‘tembelleşmesi’ olarak görülüyor. Pandemi sürecinde maske ve diğer önlemler sebebiyle bu virüslerle teması azalan toplumun bağışıklık sisteminin bu virüslere karşı duyarlılığının arttığını belirtti. İki yıldan fazla zamandır toplum ciddi bir koruma altındaydı, maskeler takılıyordu. Bu virüslerle bu çocuklarımızı ve toplumun genelini karşılaştırmayarak duyarlı kitlede artış yarattık” diyor ve ekliyor: “Pandemide, geçmiş yıllarda gördüğümüz influenza, adenovirüs, enterovirüs ve buna benzer üst solunum yolu enfeksiyonu yapabilecek bir takım viral virüslerin yayılımını da engelledik. Bu sene her şey serbest olunca, maskeler de çıkınca ve çocuklar sürekli eğitim öğretimin içerisinde yer almaya başladıkça doğal olarak bu virüslerle karşılaştılar ve o duyarlı kitlenin hepsi enfekte olmaya başladı. Sonuçta her yıl görebileceğinizin çok daha üzerinde bir hasta sayısıyla karşı karşıya kaldık. Normalde bu dönemlerde görebileceğiniz hasta sayısı 15 iken, duyarlı kitlenin artmasıyla bu 45-60’a çıktı, 3-4 kat arttı.”

“İNATÇI VE TEDAVİYE CEVAP VERMEYEN BİR ÖKSÜRÜK GELİŞİYOR”

Dr. Kamiloğlu, Ekim ayından itibaren toplumda en yaygın olarak influenza, Covid-19, adenovirüs, rinovirüsü ve RSV gibi virüslerin tespit edildiğini söylüyor. Kamiloğlu, koronavirüs pandemisi öncesi bu virüslerin soğuk algınlığı ve nezle belirtileri gösteren "çok hafif" virüsler olduklarını ama pandemi sonrasında onların dahi ağır seyrettiğini ve hastaların dengesini bozabildiğini söylüyor. Bu viral enfeksiyonlar sonrası hastalarda en yaygın belirti olarak “inatçı ve tedaviye yanıt vermeyen ciddi bir öksürük” görüldüğünü kaydeden Dr. Kamiloğlu, “Normalde bir nezle gibi geçecek enfeksiyon şimdi ciddi öksürük ve akciğer tutulması şeklinde karşımıza çıkabiliyor” dedi.

“HASTALIK TEKRAR EDİYOR, İYİLEŞME SÜRESİ UZUYOR”

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl virüslerin çok daha inatçı ve ağır seyreden hastalıklara sebep olduğunu belirten Dr. Kamiloğlu, çoğu vakada hastalığın "tekrarlayan" özellikte olduğuna dikkat çekiyorlar. Dr. kamiloğlu, “Belirtiler sanki sıfırdan başlıyormuş gibi tekrarlıyor. Bazen üzerine diğer viral enfeksiyonlar veya bakteri enfeksiyonları eklenebiliyor, bu da çok sıklıkla gördüğümüz bir şey. Ağır geçen ve iyileşme aşamasındayken tekrarlayan enfeksiyonları sıkça gözlemlediğini aktarıyor: “Kişi önce influenzaya yakalanıyor, tam iyileşme evresindeyken çocuk okuldan eve başka bir virüs getiriyor. O bitmeden ötekisi başlıyor. Çocuklarda da aynı şekilde, biri bitiyor diğeri başlıyor. Sonbaharın sonuna doğru başlayıp aralık ayıyla devam eden süreç boyunca çocuklar neredeyse sürekli hasta. Hem Covid-19 hem de influenzanın bir arada görüldüğü vakaların arttığını, çocuklarda bu durumun daha sık görüldüğünü ifade ediyor.

“KORUNMA YÖNTEMLERİ KORONAVİRÜS İLE BENZER”

Dr. Kamiloğlu, Şimdilerde toplumda yaygın olarak görülen bu üst solunum yolu enfeksiyonlarının hepsinin damlacık veya solunum yoluyla bulaştığını söyleyebilirim. Bu hastalıklara karşı da Covid-19 önlemleriyle mücadele edilebileceğini ve bulaşın önlenebileceğini belirtti. Kalabalık ortamlardan uzak durmak, mesafeyi korumak ve iç mekanları sık sık havalandırmak temel önlemler arasında yer alıyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının uygulanmasının gribe karşı da etkili olduğu unutmayalım. Ayrıca Okullarda maske tetbirlerine uyulması. Ailelerin hasta çocuklarını okullara göndermemeleri, hijyen tedbirlerine ağırlık verilmesi,  soğuk havaları başlaması ile birlikte giyim ve kuşlama dikkat edilmesi, bağışıklığın düşmesi nedeniyle beslenmeye dikkat edilmesi, özellikle hasta ve grip enfeksiyonu geçirenlerin maske takmaları ve kalabalık yerlerde maske kullanmaları, grip belirtileri gösteren çocukların iyileşene dek okula gönderilmemeleri tavsiye ediyoruz dedi.