VAKFIKEBİR MTAL VE UYGULAMA OTELİ KONGRE TURİZMİ YÖNÜNDE İLERLİYOR

İlçemizin ve bölgemizin göz bebeği olan MTAL ve Vakfıkebir Uygulama Oteli göz kamaştırmaya devam ediyor. Mehmet Kahveci idaresinde bölgenin ve ilçemizin yükselen gururu olan Uygulama Oteli’nde bu günlerde Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Genel müdürlüğü tarafından ülkemizin 81 vilayetinden gelen katılımcıların katıldığı “ABİDE 8” Hizmet İçi Eğitim Çalıştayı gerçekleştiriliyor.

Okul yönetiminin en küçük detayı atlamaması ve her hangi bir olumsuzluk olmaması için titizlikle çalışmaları gözlerden kaçmazken katılımcılar tarafından da olumlu dönüşümler alıyorlar. Bu da ilçemiz adına çok önemli bir durum.

Özellikle Müdür Kahveci başkanlığında tüm çalışanları tebrik ediyorum. Vakfıkebir ilçe halkına düşen görev ise bu kuruma sahip çıkmalarıdır.

*********************

Dağ Fare Doğurdu

Açıklanan fındık alım fiyatları üretici tarafından beklenenin çok altında kaldı.

Bakanlık fındık alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre Levant kalite için kilogram fiyatı 130 TL, Giresun kalite için ise 132 TL olarak açıklaması artan işçilik ve maliyetler göz önünde bulunduran üreticiler tarafından kabul edilemez olarak görüldü.

Evet Karadeniz'de fındık üreticileri hasada hazırlanırken, merakla beklenen alım fiyatlarının beklenenin altında açıklanması “dağ fare doğurdu” deyiminin tam karşılığını buldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı "2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre; levant kalite için 130 TL/Kg, Giresun kalite için 132 TL/Kg olarak belirledi.

Artan işçilik, gübre ve ilaç fiyatlarına zam üstüne zam geldiğini düşünerek fındık taban fiyat “En az 160 TL” olmalıydı beklentisi üreticiler tarafından kabul edilemez olarak değerlendirildi. Kısacası her zaman olduğu gibi üretici hayal kırıklığı yaşadı.

Çay ve buğdaya verilen düşük fiyat fındık üreticisini endişelenirken açıklamadan sonra korktukları başına geldi. Üreticiler, iki kat artan maliyetlere dikkat çekerek fındık fiyatının en az 160 TL olması yönünde ki beklentilerinde hayal kırıklığına uğradılar.

Karadeniz'de fındık hasadı Ağustos’ta başladı. Fındık üreticisi İşçilik, gübre, ilaç gibi girdi maliyetleri yüzde yüz artarken, enflasyon de günden güne yükselmesi karşısında endişeli beklentileri korkuya dönüştü.

Birçok fındık üreticinin tek geçim kaynağı fındık olduğu gerçeği ortada. Fındık fiyatının açıklamasından sonra toplama günlük bedelleri de cep yakıyor. Vatandaşların çoğu fındık toplamak için gündelikçi alıp almamakta hatta fındık toplayıp toplamamakta kararsız.

Çünkü haklılar. Bu kadar artan maliyetler karşısında fındık toplatmamak toplatmaktan daha karlı görünüyor. Bakımı, temizliği, toplaması, patozu, seçmesi seçtirmesi derken uzaman kurumlar açıklanan fındık alım fiyatını kabul edilemez olarak değerlendirdiler. Çünkü en basitinden fındık toplama günlüğü bin/ binbeşyüz lira olarak belirlendi. Bir işçi topladığı fındığı alsa bahçe sahibi daha karlı durumda kalacak.

Fındıkçı fındığı toplatmasa daha karlı gibi görünüyor. Fındık bahçesine yapılan masrafları üst üste koysanız karşınıza çıkacak rakam toplatmayıp bahçede bırakılması daha karlı. Ama mümkün mü? Hayır. Mahsulünü hiçbir üretici heba etme lüksüne sahip değil ama düşünmekte de haklı.

Yani aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık misali.