Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Külek Peyniri bizlere ecdadımızdan kalan çok önemli ve değerli bir mirastır. Coğrafi İşaretler geleneksel ve kültürel bilgilerin nesilden nesile aktarılması, korunması açısından önemlidir. Ayrıca büyük marketlerin coğrafi işaretli ürünlere yoğun ilgi göstermeleri dolayısıyla oluşan talepler yeni istihdam olanakları sağlıyor. Bu bakımdan ilçemizde üretilecek olan coğrafi işaretli Vakfıkebir Külek Peynirlerinin yurdumuzun dört bir tarafına pazarlaması yapılacak böylelikle yeni istihdam kapıları açılacaktır. Türk Patent ve Marka Kurumuna 25.06.2018 tarihinde korunmak üzere başvurusunu yaptığımız, 25.05.2021 tarihinde tescilini gerçekleştirilerek coğrafi işaretini aldığımız Vakfıkebir Külek Peynirimizin üretimini yapan İslamoğlu, Kebir Süt ve İskenderoğlu firmalarımızda denetimlerimizi gerçekleştirdik. Yaptığımız denetimler sonucunda üç firmamızın belirlenen kurallara uygun Coğrafi İşaretli Vakfıkebir Külek Peyniri üretimi yaptığını tespit ettik. İslamoğlu, Kebir Süt ve İskenderoğlu firmalarımıza hayırlı olsun. Denetim tutanaklarını Türk Patent ve Marka Kurumuna epats sistemi üzerinden göndererek denetim sürecini tamamlayacağız” dedi.  

VAKFIKEBİR KÜLEK PEYNİRİ

Vakfıkebir Külek Peyniri, uzun yıllara yayılmış külekçilik zanaatının Vakfıkebir’e bir armağanıdır. Yörede geleneksel üretimin devam etmesinde önemli bir yeri vardır. Külek üretiminde peynire koku ve tat geçirmediği için ladin ağacı tercih edilir.
Vakfıkebir Külek Peyniri Peynir ve çökeleğin katmanlar halinde küleklere yerleştirilmesiyle oluşur. Peynir üretiminde geleneksel olarak koyun veya inek sütü de tercih edilebilir. 1 kg peynir üretimi için yaklaşık 10,5 kg süt kullanılır. Peynir, doğal kursak mayası veya endüstriyel peynir mayası kullanılarak üretilir. Çökelek ise ayrandan tereyağı elde edilmesi sonrasında kalan kısmın kaynatılması ile oluşur. Artık hazır olan peynirler, önce biraz peynir, sonrasında peynirin yarısı kadar çökelek olacak şekilde sıra sıra küleklere dizilirler. Bunun sonucu olarak peynir katmanlı bir görünüm kazanır. Toprak altında veya fındıkkabukları içinde3-6 ay kadar olgunlaştırılır. Bu aşamada suyunu kaybederek eskitme peynir tadına kavuşur.
Tam yağlı, yarım yağlı ve az yağlı olarak üretilebilen Vakfıkebir Külek Peyniri, olgunlaştığında tıraşlanarak kullanıma hazır hale gelir. Vakfıkebir Külek Peyniri vakumlanmadan +4 °C’de 30 gün, vakumlandığında +4 °C’de 6 ay süre ile muhafaza edilebilir.