“YAYLA ŞENLİKLERİ ARİFESİNE GİRDİK”

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen Trabzon’a bağlı ilçelerde geçmiş yıllarda 52 olan kültür yayla şenliği 2024 yılı itibariyle 43 olarak belirlendi.

Trabzon genelindeki 43 yayla ve kültür şenliğinden fark olarak İlçemiz Şalpazarı’nı ilgilendiren yayla şenlik tarihleri aşağıda belirtilmiştir.

Bu yayla şenliklerinin baş tacı olarak bilinen tarihi Kadırga Yaylası bu yıl 563. Defa kutlanacak. Tarihi Kadırga Yayla şenliği Trabzon ve Gümüşhane topraklarının ortak kesişen noktasında bulunduğundan iki il yaylacıları tarafından kullanılır.

Yayla Şenliklerimizin Tarihleri; Bu yıl tarihi Kadırga Yayla şenliği 563.defa geçmişten günümüze kadar asırlardır gelen yayla şenliği olarak kutlaması yapılan Yaylanın simgesi haline gelen kenarları Fatih Sultan Mehmet Han’ın ordusu ile Cuma namazı kıldığı yere yapılan üstü açık tarihi camiye ayrı bir renk katan 23 yıl önce yapılan ikiz minareli Cami yayla şenliğine hazırlanıyor.

Şalpazarı Belediye Başkanlığı ve İlçe Kaymakamlığı Kültür Müdürlüğü tarafından yapılan istişareler sonucunda yaklaşan yayla şenliklerinin tarihlerini belirlendiğini belirtti. Buna göre Alaca Yayla şenliği bu yıl 14 Temmuz Pazar günü 196. Defa kutlanacak. 26.Göllüalan Yayla şenliği 18 Temmuz 2024 Perşembe günü, Kadırga Yayla Şenliğinin 563.’sü 19 Temmuz 2024 Cuma, Sis Dağı Yayla şenliğinin 203.’sü 20 Temmuz 2024 Cumartesi, Karakısrak Yayla şenliği 23 Temmuz 2024 Salı günü, Ağakonağı şenliği 4 Ağustos 2024 Pazar günü son olarak İlçemiz genelinde Şalpazarı, Beşikdüzü ve Tonya İlçelerinin kesişim noktasında bulunan asırlardır yapılarak günümüze kadar gelen eskilerin anlatımıyla Karaptal ya da İzmis yayla şenliği 25 Ağustos Pazar günü yapılacak.

Değerli Okuyucularımızın Dikkatine; Yurt genelinde olduğu gibi Şalpazarı ilçemizde de Okulların ta ile girmesiyle beraber yaylacı göçerler tarafından yaylalara ve bunlara bağlı obalara çıkılır. Gurbetten, sıladan ve Yurdumuz genelinde gelenler tarafından sahildeki sıcak havadan bunalan hemşerilerimiz tarafından Karadeniz’e özgü yayla evlerinde yaylacılık yaparlar.

Trabzon’a bağlı 18 İlçeden sahil şeridi içeride kalan İlçelerden birsidir Şalpazarı İlçemiz. Şalpazarı İlçemizin gençlerin ekonomik özgürlük olan iş gücü olmayan ilçeden gurbete diyarına çıkarlar buralarda kazandıklarıyla beraberde günlük yaşamlarını idame ettirler. Bazı durumu iyi olan aile bireyleri gurbetten Yaz mevsiminde yayla zamanını fırsat bilerek memlekete gelerek eski günlerin özlemlerini giderirler. Genellikle Yayla şenliği diğer ilçe şenliklerinin aksine ilçenin giyim kuşam ve şal dokumasının Çepni renklerini barındıran canlı elbiselerini giyerler dağlara çıkarlar eş dost ziyareti ve horonlarını oynayarak tekraren iş başı için dönüşler başlar.

Şalpazarı’nın Yayla Şenliği Demek İlçemizin Can Suyudur; Bazı vatandaşlarımız çağımızın hastalığı olan sosyal medya iletişim araçlarından hep horon mu oynanacak hep yala şenliğimi olacak diye serzenişte bulunulan yazılar yorumlar yaparlar. Ancak Şalpazarı İlçesinde küçük ve büyükbaş hayvancılık yapan işletme sahipleri de buralarda kurulan Yayla şenliği pazarına getirdikleri hayvanlarını satarak geçinmek zorundalar. Tabi bunun bir de kültürel yönü var İlçemizde yöresel ürünlerini dikenler bu tür şenlik alanlarda bunları pazarlayarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyorlar.

Değerli Büyükliman Posta Gazetesi okuyucularımız İlçemizin kültrünü tanıtmak için bir şeyler karalamaya çalıştık. Gidecek olduğumuz yaylar doğalar bizm can suyumuz oksijen depomuzdur. Bazı duvar yazıları vardır nasıl bulmak istiyorsan öyle burak diye bi de diyoruz ki doğamızı koruyalım çöplerimiz gelişi güzel sağa sola burakarak doğamızı kirletmeyelim diyor bir sonraki yazımızda görüşme üzere hoşça kalınız.