Birleşmiş Kentler ve Yerel yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG MEWA) Dirençlilik Forumu ve Yönetim Kurulu Toplantısı, Trabzon’da yapıldı. 16 ülkeden 250’yi aşkın üyesiyle en büyük uluslararası teşkilatlardan biri olan UCLG MEWA ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen toplantıya Türkiye’den ve üye ülkelerden yoğun ilgi gösterildi.

MUTLULUK VE ONUR DUYUYORUM

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, açılış konuşmasına misafirlerini selamlayarak başladı. Çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, “UCLG yani Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı, farklı ülkelerden ve bölgelerden 240 bin kentin ortak sesidir ve yerel ve bölgesel yönetimlerin temsil edildiği en büyük uluslararası teşkilattır. Bugün çatısı altında toplantılarımızı gerçekleştireceğimiz UCLG-MEWA da 16 ülkeden 250’yi aşkın üyesiyle bu büyük teşkilatta Orta Doğu ve Batı Asya Bölgesi’nin yerel ve bölgesel yönetimlerinin bakışını yansıtan bir bölgesel yerel yönetim birliğidir. UCLG-MEWA’nın bir üyesi olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan ve sizleri güzel şehrimizde misafir ediyor olmaktan çok büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRİLECEK

Toplantı ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “UCLG MEWA olarak yönetim kurulu toplantımızı yaparak hem geçmiş dönemdeki çalışmaları değerlendirecek hem de önümüzdeki dönemde yapacağımız kararları Trabzon’da almış olacağız. Yakın zamanda büyük bir deprem felaketi yaşamış bizler için bu organizasyonu daha da anlamlı kılan bir husus var. Çünkü bu toplantının ana teması ‘Afet Riskinin Azaltılması ve Kent Direncinin Artırılması’ olarak belirlendi.  Bu vesileyle geçtiğimiz şubat ayında meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremde hayatını kaybeden 50 binden fazla vatandaşımıza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu. 

DÜNYA NÜFUSUNUN YARISINDAN FAZLASI ŞEHİRLERDE YAŞIYOR

Kasım 2022 itibarıyla dünya nüfusunun 8 milyara ulaştığı Belirten Başkan Zorluoğlu, “Bu nüfusun yarısından fazlası şu anda şehirlerde yaşıyor ve bu hızlı şehirleşme 2050 yılında şehirlerde toplam dünya nüfusunun yüzde 70’e yakınının yaşayacağını işaret ediyor. Kentleşme oranının bu şekilde hızla artması, şehirlerde altyapıdan üstyapıya, ulaşımdan çevreye, ekonomiden sosyal hayata, barınmadan beslenmeye, kültürden sağlığa kadar birçok alanda çok çeşitli sorunları ortaya çıkarıyor.  Bu sorunlar deprem, sel, taşkın, orman yangını gibi doğal afetlerden kaynaklandığı gibi insan kaynaklı faktörlerden veya küresel salgın hastalıklardan dolayı da ortaya çıkabiliyor ve yerel, bölgesel, ulusal hatta küresel krizlere yol açabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız pandemiyi küresel krize, şubatta gerçekleşen deprem felaketini bölgesel ve ulusal krize örnek olarak gösterebiliriz” ifadelerini kullandı.

PLANLAMA VE UYGULAMA İSTİŞARE İLE YAPILMALI

“Şehirlerin yaşayabilecekleri sorunlara, tehlikelere, doğal veya insan kaynaklı afetlere ve risklere karşı hazırlıklı olmaları ve hızlı çözüm üretebilme kapasiteleri dirençli kent kavramını öne çıkarıyor” diyen Başkan Zorluoğlu, “Dirençli şehirler oluşturmada çok faktör var. Bunlardan bana göre en önemlilerden bir tanesi dirençli kentin oluşumunda planlama ve uygulama aşamasına kadar o şehirdeki tüm dinamiklerin bu işin içerisine alınması ve doğrudan katılım ve istişareyle bir planlama süreci yaşanmasıdır. Onun kadar önemli bir faktör de kent dirençliliğinin oluşturulmasında mutlaka uluslararası birikimden yararlanmanın bir zaruret olduğu gerçeğidir. İşte bu toplantımızın kentsel dirençlilik konusunda uluslararası birikimin aktarılması,  iyi uygulamaların öne çıkarılması ve birbirimizden öğrenme bakımından çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bu önemli toplantıya dünyanın farklı bölgelerinden ve ülkelerinden katılım sağlayan siz kıymetli misafirlerimiz, umarım şehrimizde çok güzel anılar biriktirirsiniz” şeklinde konuştu.

DUMAN: DÜNYA İLE PAYLAŞMA İMKÂNI SUNDUK

Başkan Zorluoğlu’nun ardından söz alan UCLG MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman “Belediyelerimizin ihtiyaçlarına binaen daha önce başlattığımız ‘Dirençli MEWA’ programımıza hız kazandırdık. Yerel yönetimlere deneyim paylaşımı ve karşılıklı öğrenme imkânı sunduk. Dirençli NEWA anlayışımızın pratiğe dökülmesinde en önemli araçlarımızdan birisi eğitimlerimizdir. Afet riskini azaltma ve kentsel dirençlilik eğitimlerini geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenledik. Forumumuz kapsamında 2. ayağı da belediyelerin katılımıyla Trabzon’da gerçekleştirdik. Bu eğitimlerle yerel dirençliliği arttırmayı hedefliyoruz. Depremden sonra belediye başkanları ile diyalog oturumunda Türkiye’den değerli başkanlarımızın depremlerle ilgili deneyimini dünya ile paylaşma imkânı sunduk. Forumumuzun ana gündemlerinden birini oluşturan Trabzon Dirençlilik Deklarasyonuna dikkatinizi çekmek isterim. Deklarasyon afetlere dirençli kentler kurma yolunda kentlerimizin önemli bir taahhüdü olacaktır” dedi.

EŞ BAŞKANLARDAN ZORLUOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Kyrenia Belediye Başkanı ve UCLG MEWA Eş Başkanı Murat Şenkul düzenlenen forum ve yürütülen çalışmalar nedeniyle teşekkürlerini sundu. Jounieh Belediye Başkanı ve UCLG MEWA Eş Başkanı Juan Hobeiche da ev sahipliği nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na teşekkür ederek “Bu toplantı, bizim organizasyonun güçlenmesine ve dirençliliğin arttırılmasına sebep olacaktır” dedi.

ALTAY: ZORLUOĞLU BELEDİYECİLİK ALANINDA BÜYÜK BİR LİDER

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Dönem Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın konuşmasının başında mevkidaşı Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile ilgili söylediği sözler alkış aldı. “Bu anlamlı buluşmaya ev sahipliği yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu nezdinde bütün Trabzon halkına canı gönülden teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Başkan Altay, “Bu toplantılar bir taraftan gündemle ilgili konuştuğumuz ama daha da önemlisi farklı şehirleri tanımak, o şehirlerin vizyonunu kendi şehirlerimize taşımak adına önemli bir fırsat oluşturuyor. Geldiğimiz andan itibaren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanının şehrine yaptığı çok önemli yatırımları görme fırsatımız oldu. Kendisini şahsen de belediyecilik alanında büyük bir lider olarak görüyorum. Çünkü belediye başkanlığından önce yaptığı işler ve 4 yılda Trabzon’a yapmış olduğu işler hepimiz açısından büyük bir farkındalık oluşturdu. Bizzat kendisinin tecrübelerinden istifade etmek adına sıklıkla aradığım Belediye Başkanımıza hem yerel yönetimler adına ülkemize yaptığı katkılardan hem de Trabzon’a yaptığı önemli çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ALTAY: ÇOK BÜYÜK MİRASA SAHİBİZ

Yerel ve bölgesel yönetimlerin yerelle sınırlı kalmayarak küresel vizyon üstlenmeye başladığını da vurgulayan Başkan Altay, “Dünyayı şekillendirmeye etkilere sahip şehirlerin varlığını görüyoruz.

Bizler çok büyük mirasa, tecrübeye sahibiz. Teşkilatımız geçmişin tecrübeleri ile şehirlerimiz inşa etmeye gayret ediyor. UCLG olarak aynı zamanda temel ilkelerimiz ve savunduğumuz değerlerle büyük bir misyon üstlenmiş durumdayız. Bu misyon barışı, refahı ve adaleti temsil etmektedir” diye konuştu.

TRABZON’DA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

BAŞKAN KOÇAL; “HEP BİRLİKTE DAHA SAĞLIKLI BİR TOPLUM İÇİN HAREKET ETMELİYİZ” BAŞKAN KOÇAL; “HEP BİRLİKTE DAHA SAĞLIKLI BİR TOPLUM İÇİN HAREKET ETMELİYİZ”

Açılış konuşmalarının ardından ‘Kentsel Dirençlilik’ konusunda panel bölümüne geçildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon’un yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara karşı yürütülen çalışmalarla ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Organizasyon UCLG-MEWA Yönetim Kurulu Toplantısı, Trabzon Dirençlilik Deklarasyonu İmza Töreni ve gala yemeğinin ardından sona erecek.