ENES HACIFETTAHOĞLU’NUN BAŞARISI ENES HACIFETTAHOĞLU’NUN BAŞARISI

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin illerinde 2024 yılının ikinci yaş çay hasadına başlanıldı. ÇAYKUR’un geçtiğimiz günlerde 2. sürgün yaş çay alımlarına başlayacağını duyurması ile üretici yeniden bahçelerine girdi. Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen ve ilçeye bağlı Kıran Köy Mahallesinde 2. Sürgün yaş çay toplamak için bahçelere inecek olan üreticiler ile birlikte 2. Sürgün sezon açılışı horon eşliğinde yapıldı. 2. Sürgün yaş çay toplama etkiliğine Vakfıkebir ilçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Belediye Başkan vekili Miraç Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remziye Kuleyin, Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, Belediye Kültür Müdürü Tahsin Albayrak, Belediye Temizlik İşleri Müdürü Resul Özoğlu, Mahalle Muhtarı Hasan Albayrak ve üreticiler katıldı.

“Çay, Karadeni̇z’i̇n Yeşi̇l Altinidir” (1)

“KALİTELİ ÇAY ÜRETİMİ KALİTELİ ÇAY HASADINDAN GEÇER”

Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remziye Kuleyin yaptığı açıklamada; “İlçemizde 18 mahallede yaklaşık 3.700 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan çayın 2024 yılı 2.sürgün hasadı Kıranköy mahallemizde başladı. Önemli geçim kaynağı olan çay ‘ın ikinci sürgününün üreticilerin yüzünü güldürdü. İlk sürgünde 194 bin ton yaş çay alımı yapan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), bugün itibariyle 2. sürgünün açıldığını duyurdu. Toplamda 3 sürgün, yer yer 4 sürgün toplanan çayın 2. sürgünü için Rize, Artvin, Giresun ve Trabzon’da müstahsiller çay bahçelerine girmeye başladı dedi. Müdür Kuleyin; toplanan ürünün kalitesinin çayın geleceğini etkilediğine dikkat çekerek “İkinci sürgün yaş çay alımlarımız Temmuz ayı itibarı ile başlamıştır. Bilindiği gibi kaliteli çay üretimi kaliteli çay hasadından geçer. Bu anlamda üreticilerimizin çay bahçelerini yabancı ottan temizlemelerini ve hasat yaparken hem bitkinin sağlığı hem de kaliteli ürün hasat etmeleri, çayımız ve geleceğimiz açısından önem arz etmektedir. İkinci sürgün yaş çay kampanyasının sağlık, sıhhat, mutluluk ve bayram havasında geçmesini diler, kaliteli ve bereketli bir kampanya olmasını temenni ederiz” ifadelerine yer verdi.

“GENÇLERİMİZİ ÇAY TARIMINA YÖNLENDİRMELİYİZ”

Vakfıkebir Belediye Başkan vekili Miraç Sağlam ise “Çayın Ülkemiz ve İlçemizde ki önemini vurgulayarak uygulanacak projelerde çay üretimini daha da yüksek seviyeye çıkarmak çok önemlidir dedi. Başkan vekili Sağlam, gençlerimizi çay tarımına yönlendirmesi açısından önem taşıdığını vurguladı. İlçemiz ekonomisinde çayın önemli yer tuttuğunu, özellikle ilçemizdeki 13 mahallede halkımızın başlıca gelir kaynağının çay olduğunu belirterek, düzenlenen etkinlik ile halkımızın çay tarımına bakış açısının olumlu yönde artacaktır. 2. Sürgün çay hasatının üreticilerimize bol bereket getirmesini diyorum dedi.”

 “ÇAY, KARADENİZ’İN YEŞİL ALTINIDIR”

Kaymakam Dr. Hacı Arslan Uzan; “Çay üretiminin bölge ekonomisi için önemine değinerek, "Çay, Karadeniz’in yeşil altınıdır. Üreticilerimizin emekleriyle sofralarımıza gelen çayın her aşamasında büyük bir özen ve titizlik bulunmaktadır. Çay’ın yetiştiriciliğinin yapıldığı diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de üreticisi için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade etti. Uzan, " Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek eğimli ve engebeli arazilerinin ekonomiye kazandırılmasına fırsat veren, ekonomide yeni katma değerler oluşturma potansiyeli yüksek, bölge halkının ve üreticilerin hayatlarını sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta önemli derecede etkileyen değerli ve stratejik bir tarımsal üründür.” dedi. Uzan, “Çayın marka değerini artıracak, bahçeden bardağa kadar olan süreçte yapılan çalışmaları birlikte değerlendirmek ve çay tarımının sürdürülebilirliğini ve daha uzun süre insanımıza hizmet etmesini sağlamasının çok önemli olduğunu” ifade etti. Uzan, “Gelecek nesillere de ülkemiz ve ailelerimiz için önemli olan ekonomik kazanç sağlayan ürünümüze sahip çıkmayı öğretmeliyiz. Vatandaşlarla sohbet ederek yakından ilgilenen Kaymakam Uzan, tüm üreticilerimize bol bereketli bir hasat diliyorum dedi.”