Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri saha çalışmaları kapsamında Kahverengi Kokarca Zararlısı ve Mücadelesi hakkında ilçe halkına bilgilendirme yaptılar. Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri ilçe genelinde kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde Kokarca Zararlısı ve Mücadelesi hakkında ilçe halkına bilgilendirme yaptılar. Soru cevap şeklinde diğer zirai faaliyetler hakkında bilgi verildi. Uygun yerlere afişler asılıp, vatandaşlarımıza broşürler verildi.

CHP SAHA ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI CHP SAHA ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI

Kahverengi̇ Kokarca Evlere De Gi̇ri̇yor (2)

KAHVERENGİ KOKARCA EVLERE DE GİRİYOR

Meyvelerde şekil bozukluklarına, mısır ve soyada tane kaybına neden olan kahverengi kokarcanın özellikle fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olduğunu vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti: "Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Sonbaharda kışlaklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışı engelleyecektir. Bu kapsamda zararlı kış dönemini nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan önce süpürülerek veya elektrik süpürgesi ile çekilerek imha edilmesi önemlidir. Ayrıca evlerin duvarlarındaki yarıklar, çatlaklar ve çatı aralıklarının kapatılması, pencere ve kapılara ince gözenekli sinek tellerinin monte edilmesi suretiyle kahverengi kokarcanın iç mekanlara girişinin engellenmesi sağlanabilir. Bahar aylarında uygun sıcaklıklar oluştuğunda, kahverengi kokarca erginlerinin tarım alanlarında görülmesi halinde ise ilgili teknik talimata göre ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir dediler."

Bu kapsamda zararlı kış dönemini Nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için mesken olan yerlerde toplanıp imha edilmesi, gerektiği konusunda vatandaşlar bilgilendirildi. Mayıs ayından sonra böceğin ve yavrularının hareketli olduğu dönemde ise Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması gerektiği konusunda üreticiler uyarıldı.