2018 yılından bu yana Karadeniz Bölgesi’ni tehdit eden kahverengi kokarca böceğiyle (Halyomorpha halys) etkin mücadele için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi ve Ortahisar Ziraat Odası sahada yoğun bir ortak çalışma başlattı.

“KENDİ İŞ GÜCÜMÜZLE 600 NOKTADA İLAÇLAMA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Trabzon İl Müdürü İsa Kaplan Karadeniz Bölgesi’ni tehdit eden kokarca böceği ile etkin bir şekilde mücadele için Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi ve Ortahisar Ziraat Odası ile birlikte yoğun bir çalışma başlattıklarını açıkladı. İl Müdürü İsa Kaplan; Ortahisar Ziraat Odası'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Tarım Bakanlığı'nın kokarca mücadelesi ile ilgili stratejik planına harfiyen uyduklarını belirterek “Eylem planımız hazır ve bu çerçevede hareket ediyoruz” diyerek, devamında Anavatanı Çin Halk Cumhuriyeti olan ve oradan yayılarak 1994 yılında ABD’de ilk defa görülen “kokarca” 30 yıl içinde 46 eyalette tarımsal ürünlere zarar verince, 2007'de Obama döneminde kokarca yasasının çıkarıldığını hatırlatarak, Ülkemizde de “Çok ciddi bir durum ve zararlıyla karşı karşıyayız. Bakanlığımız, Kokarcanın doğal düşmanı olan “Samuray Arısını” 7 yıl içerisinde üreterek doğaya saldı. Bu doğal mücadele ile birlikte birçok faydalı canlıyı yok etmeden dikkatli bir şekilde kimyasal ilaçlama çalışması yapıyoruz. İl Müdürümüz bu yıl belirlenen noktalara tuzaklar kurulduğunu, bu şekilde bir alana toplanan böceklere yönelik ilaçlama çalışmalarının yapıldığını vurgulayarak bu hafta gündemimizde olan kışlakların ilaçlanmasının kahverengi kokarca böceğine karşı savunmada, bahçelerin kenarları ve orman kenarındaki yerlerde kokarcayla mücadelede büyük önem taşıyor. Köylerde ilaçlama eğitimleri başladı. Büyükşehir Belediyesi, Tarım Bakanlığı ve Ziraat Odaları'nın desteğiyle satın aldığımız ilaçları bu bölgelere ulaştıracağız. En fazla sıkıntı yaşadığımız ilçeler Sürmene’den Beşikdüzü’ne kadar olan sahil kesimidir. 300-400 rakım altındaki bölgeler de bu tehdit altındadır” diyerek kahverengi kokarca ile mücadelenin ne denli ciddi olduğunun da altını çizdi.

“DOĞANIN DENGESİNİ BOZMADAN MÜCADELE ETMEK ÇOK ÖNEMLİ”

Daha sonra söz alan Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, “2017’den itibaren Çin'den Gürcistan’a, ardından da Karadeniz Bölgesi’ne yayılan bu zararlıyla karşı karşıyayız. İyi tespit yapmak ve doğanın dengesini bozmadan mücadele etmek çok önemli. Tüm paydaşların bu süreçte birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerekiyor. Trabzon’da kokarca ile mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğini ve çeşitli yöntemlerle bu zararla başa çıktığımızı belirtmek isterim” dedi.

VAKFIKEBİR'DE ÇEVRE VE DEĞERLER BİLİNCİ KONFERANSI VAKFIKEBİR'DE ÇEVRE VE DEĞERLER BİLİNCİ KONFERANSI

“KENDİ İŞ GÜCÜMÜZLE 600 NOKTADA İLAÇLAMA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Sağır ise, kokarca ile mücadelede gerekli çalışmaların sürdüğünü aktararak, “Kendi iş gücümüzle 600 noktada ilaçlama gerçekleştirdik. Kışlakları kendimiz temin ederek ekiplerimizle birlikte ilaçlama yapacağız. Koordinasyonu Tarım Orman İl Müdürlüğü yürütecek. Vatandaşların bilinçlenmesi, ilerleyen aşamalarda mücadeleyi daha etkili hale getirecektir” ifadelerini kullandı. Haber, Mehmet Bülent Alp