Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remziye Kuleyin, Büyükliman Mahallesinde Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı yürütülmekte olan ilaçlı mücadelede sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Büyükliman Mahallesinde yapılan çalışmaya Büyükliman Mahallesi Muhtarı Sadık Aydın, Tarlacık Mahallesi Muhtarı Mustafa Çiçek, Kirazlık Yeni Mahalle Muhtarı Yaşar Kemal Yıldız, Trabzon İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü personelleri katıldı.

Kokarca İle Mücadelede Zi̇rai̇ Mücadeleni̇n Tam Zamani (1)

“YENİ UYGULAMA PLANI KABUL EDİLDİ”

Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı yürütülmekte olan mücadelede yeni bir aşamaya geçildi. Daha önce biyolojik mücadele kapsamında “Samuray Arısı” salımı ile yürütülen mücadelede bundan böyle ilaçlama yöntemiyle uygulanacak. Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan ve tüm İlçe Müdürlerinin katılımı ile yapılan toplantı sonucunda, yeni uygulama ile ilgili belirlenen prensipler ve uygulama planı görüş birliği ile kabul edildi.

“VERİM VE KALİTE KAYBINA SEBEBİYET VERİYOR”

VAKFIKEBİR İLÇE HALKIMIZ EN GÜZEL HİZMETLERİ HAK EDİYOR VAKFIKEBİR İLÇE HALKIMIZ EN GÜZEL HİZMETLERİ HAK EDİYOR

Konu ile açıklama yapan Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdür Remziye Kuleyin, Kahverengi Kokarcanın varlığı ilk defa 2017 yılında Artvin ili Kemalpaşa ve Hopa ilçesinde tespit edildiğini, başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan meyve, sebze ve tahıl ürünlerinde verim ve kalite kaybına sebebiyet verdiğinin bilinmektedir. Ülkemiz ve Bölgemiz için ekonomik getirisi yüksek olan ve önemli bir geçim kaynağı olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak Bakanlığımızın öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu amaçla Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında ilçemize bağlı 12 Mahallede belirlenen lokasyon bölgelerinde Samuray arısının salınımı yapılmıştır. Bu Mahallelerin dışında kalan 33 Mahallede ise Mahalle Muhtarları ile işbirliği yapılarak çiftçilere yönelik eğitim yayım ve demostrasyon çalışmaları yürütülmektedir. Kahverengi Kokarca zararlısına karşı ilaçlı mücadelenin önemine vurgu yapmak amacıyla 33 Mahallede toplam 100 da alan çiftçilerle beraber Müdürlüğümüz teknik personellerince ilaçlanarak demostrasyon sahaları oluşturulmaya devam edilmektedir. Müdürlüğümüz, fındık üretimi yapan tüm çiftçilerimiz ve bölge halkının tamamına, Kahverengi Kokarcanın oluşturacağı zararın önceden yapılacak tedbirlerle önüne geçilebileceğini gözler önüne sermeye devam edecektir dedi.