Başkan Muhammet Balta;“Her konuda olduğu gibi pazaryerimiz ile ilgili de gerçekçi ve uygulanabilecek çözüm yollarını açıklıyoruz, uyguluyoruz. Seçimi kazanalım, fazla oy alalım düşüncesi ile insanlarımızı kandıramayız. Mevcut pazaryeri alanımızın çok hisseli ve ekonomik olarak belediyemiz bütçesi ile karşılayamayacağımız büyük bir kamulaştırma bedelinin bulunması dolayısıyla sahilimizde terminal mevkii Yavuz Sultan Selim Camii arkasında bulunan dolgu alanını pazaryeri olarak projelendirdik. Projemizin içerisinde pazaryeri, kapalı otopark, çocuk oyun alanları ve açık spor alanları bulunuyor. Büyükşehir Belediyemiz tarafından üç kez ihalesi yapıldı. Ancak ekonomik şartlardan dolayı ihaleye giren olmadı. Projemizi yeniden ihaleye çıkararak inşallah kısa bir süre içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2024 03 20 At 10.37.27

MEVCUT YERİNDE NEDEN YAPAMADIK?

Pazaryerini mevcut yerinde neden yapmadık veya mevcut yerini neden parke, asfalt yapamadık. Bunu yapabileceğini söyleyen arkadaşlarımız var. Bu yer vatandaşlarımızın. Göreve geldiğimde hak sahibi ailelerin ileri gelenleri ile görüştük. O zaman 800’e yakın hissedarı vardı. Şuanda binin üzerinde olduğunu tahmin ediyorum.  O zamanda satın alma, kamulaştırma gündeme geldi. Burada 13 bin 500 metrekare büyüklüğünde çok hissedarlı olan iki ailenin yeri var. Dere ıslahı yapıldığında dörtte biri dereye gidecek. ‘Satın al, kamulaştır’ dediler. 2014 yılında metrekaresi5 bin lira idi.  Günümüzde ise metrekaresinin20 bin lira olduğunu varsayalım. 13.500 metrekare alan 270 milyon lira eder. Bunu Vakfıkebir Belediyesinin bütçesiyle ödemeimkanımız yok.  Nereye gitmek gerekiyor? İller Bankasının kapısını çalacaksınız.  İller Bankası Genel Müdürü diyecek ki; ‘Başkanım Vakfıkebir Belediyesinin böyle bir kredi limiti yok. Böyle bir kredi kullanamazsınız. Kullansanız da ödeyemezsiniz. Varsayalım krediyi aldınız. En uzun vade olan ki bu şartlarda çok zor 15 yıl vadeyi de oluşturdunuz. 270 milyonluk kredinin yıllık faizsiz 18 milyon lira geri ödemesi var. Buda ayda yine faizsiz 1,5 milyon lira eder.  Belediyemizin geliri nüfus paylarından gelen para 4,5 ile 7 milyon lira arasında değişir. Yüzde kırkı borca gider. 3,2 milyonu maaş, 700 bin lirası yakıt, tamir bakım onarıma giremeden paranız bitti. Sonuç olarak taksiti ödeyemezsiniz. Varsayalım ikna ettiniz krediyi kullandınız, üç yılda geri ödemesiz yaptınız ve faizi ile ödemeyi göze aldınız. Parayı ödeyemiyorsunuz. Kamu yararı kararı aldım bari dükkan yapıp satayım ve parasını çıkarayım dediniz. Bunu yaptığınız anda hissedarlar kamu yararı kararına aykırı işlemden dolayı dava açar ve ürettiğiniz her artı değeri kuruşuna kadar sizden geri alır.

NEDEN ASFALT VEYA PARKE YAPMADIK?

 Mevcut pazaryerimizin kurulduğu alanı asfaltlasaydık, parke döşeseydik veya yol olarak bir kısmını kullansaydık, hak sahipleri tarafından açılacak olan kamulaştırmasız el atma davalarıyla karşılaşacaktık. Büyük miktarlarda tazminatlar ödemek zorunda kalacaktık. Bunun örneğini şehir içerimizdeki bir alanda yaşadık. Tazminatını ödedik.  

SAĞLIK, İNSAN HAYATININ EN ÖNEMLİ MERDİVEN BASAMAĞIDIR SAĞLIK, İNSAN HAYATININ EN ÖNEMLİ MERDİVEN BASAMAĞIDIR

"MEVCUT YERİN BAŞKA BİR ÇÖZÜMÜ VAR"

Pazaryerinin mevcut alanda yapımı en az üç yıl sürer. Bu üç yıl boyunca pazarı nereye kuracaksınız? Vakfıkebir’de pazaryeri kuracağımız başka bir yer yok. Bize pazaryeri lazım. Onun için Yavuz Selim Camii arkasındaki dolgu alanı planladık. Mevcut yerinde pazaryerini yapmanın başka bir çözümü var. Kentsel dönüşüm. Ancak bunu onaylatmadığım için kamuoyu ile paylaşmadım.

"YENİ PAZARYERİMİZİ ÜÇ KEZ İHALE ETTİK"

Kemaliye Mahallesi, Yavuz Selim Camii ile Mustafa Turupçu Gençlik Merkezi arasında bulunan dolgu alanında yapacağımızve üç kez ihale edip ekonomik şartlardan dolayı ihaleye kimsenin girmediği projemizi yeniden ihale ederek uygulayacağız. Vakfıkebir Pazaryeri ve Kent Parkı Projemizde, pazaryeri kısmında; 102 araçlık kapalı otopark, 5 adet ticari dükkan ve üzeri kapanabilen 450 adet pazar tezgahı bulunuyor. Kent parkı kısmında ise yeşil alanlar, rekreasyon alanları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, büfeler, kafeterya, çocuk oyun parkları, açık fitnes alanı, spor sahaları, bisiklet park yerleri ve 135 araçlık açık otopark bulunuyor. Mevcut pazaryerimize taşıyacağımız zamanda sahilde pazaryeri alanını otopark, festival alanı ve sosyal etkinlik alanı olarak kullanacağız” dedi.