Vakfıkebir’de istilacı zararlı kahverengi kokarca mücadelesi için samuray arıcıklar doğaya salındı. Vakfıkebir Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde kahverengi kokarca böceği ile mücadeleye yönelik etkin mücadele devam ediyor. Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele Laboratuarında üretilen samuray arıcıkları, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele amacıyla Vakfıkebir İlçemizde toplam 14 lokasyonda Tarlacık, Hamzalı, Yalıköy, Aydoğdu, Kirazlık, Mısırlı, Hacıköy, Yıldız, Caferli, Cumhuriyet, Körez ve Çamlık mahallelerinde arılar doğaya bırakıldı. Doğaya salımları gerçekleştirilen arıcıkların sadece kahverengi kokarcaya zarar verdiği belirtildi. Vakfıkebir İlçesi Tarlacık mahallesinde yapılan etkinliğe İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin, Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, Tarlacık Mahallesi Muhtarı Mustafa Çiçek ve Müdürlükte görevli Ziraat Mühendisleri katıldı.

43

TÜM DÜNYADA BU ZARARLIYLA TEMEL MÜCADELEDE İLK ÖNCE

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remziye Kuleyin yaptığı açıklamada; “Kahverengi Kokarca ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilmiştir. Kahverengi kokarca bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle yayılmıştır. Zararlı kışlamak için evlere gerince vatandaşlarımız zararlıdan haberdar oldu. Kötü kokusu nedeniyle bir anda evlerde çok sayıda arttı. Bu zararlı tüm dünyaya, böyle sıcak yerlere göç ettiği için yayıldı. En etkili mücadele görüldüğü yerde öldürülmesidir. Zararlı Kasım ve Aralık ayında Mart ayına kadar hava soğuk olduğu sürece bu böcek evlerimizde, ahırlarımızda, insan yerleşiminin olduğu sıcak yerlerde yaşıyor. Tüm dünyada bu zararlıyla temel mücadelede ilk önce mekanik mücadele yani süpürme, toplama ‘Gördüğün yerde öldür' diyoruz. Böylelikle zararlının yeni noktalarda popülasyonunun artmasının engellenmesi için 'gördüğün yerde öldür' şeklinde mücadele ediyoruz.

HAKİM USTA, GÖREVİNE BAŞLADI HAKİM USTA, GÖREVİNE BAŞLADI

ARI SALINAN BÖLGELERDE KİMYASAL İLAÇ KULLANILMASIN

Kahverengi kokarca ile ilgili en etkili mücadele yöntemi biyolojik mücadeledir. Çin’den ithal edilen ‘samuray arı’lar, Samsun'da Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. Zararlılar doğadan toplanarak burada yetiştiriliyor. Kokarcaların yumurtaları laboratuvar ortamında uygun şartlarda saklanıyor. Bu stoklanan yumurtalar da doğal düşman dediğimiz arının üretimi yapılıp doğaya salınacak. Haziran sonu ile ağustos sonu arası kahverengi ve yeşil kokarcanın yumurtasını bıraktığı dönemde laboratuarda çoğaltılan bu arı türünü doğaya salınmaktadır. Bu şekilde zararlının doğada yumurtalarını parazitleyip, zararlının popülasyonunu kontrol altında alınıyor. Arı salınan bölgelerde kimyasal ilaç kullanılmaması konusunda üreticilerimizin hassasiyet göstermesi gerekmektedir dedi.