Haber, Sadık Aydın
Vakfıkebir İlçe Yeşilay Temsilcililiği ile Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçe meydanında anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi, Yeşilay İl ve İlçe Temsilciliği, okullarımızın Yeşilay Kulüpleri, sorumlu öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte sigarasız bir yaşam için farkındalık oluşturuldu. Düzenlenen etkinliğe Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Aytemiz, İlçe Emniyet Müdürü İlker Karaman, Yeşilay İl Başkanı Avukat Işıl Demir Güner, Yeşilay Kadın Komisyonu Başkanı Fatma Zehra Aydın, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Fatma Gülşah Balaban Başcı, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlerimiz Ömer Baştan ve Gökçen Atılgan, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Daire Amirleri, Kurum Müdürleri ve öğrenciler katıldı.
“BAĞIMLILIK ÇABA, EMEK VE SABIR GEREKTİREN HEPİMİZİ İLGİLENDİREN TOPLUMSAL BİR SORUNDUR”
Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Fatma Gülşah Balaban Başcı etkinlik sonrası yaptığı açıklamada; “Bağımlılık çaba, emek ve sabır gerektiren hepimizi ilgilendiren toplumsal bir sorundur. Bağımlılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası düzeyde öncü rol oynayan Yeşilay’ın ilçemizde de etkin olması adına gönüllülük esasıyla ve ilgili kurumlarca daha aktif çalışmalar başlatılmıştır.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü ilçemizde güzel bir faaliyet gerçekleştirdik. Sayın kaymakamımız ve diğer kurum amirleri olarak bizlere destek oldular. Okullarımızdaki Yeşilay kulüplerinin gönüllü öğrencileri ile bu faaliyeti gerçekleştirmiş bulunduk.
Elbette ki sigarayı bırakmak, tütün bağımlılığından kurtulmak bu kadar kolay değil. Amacımız Vakfıkebir halkına sesimizi duyurmak ve tüm bağımlılıklarınızda yanınızdayız demektir.
“115 NUMARALI YEDAM DANIŞMA HATTIMI ARAYIN”
Dünya Sağlık Örgütüne göre nikotin kullanım bozukluğu olarak da isimlendirilen tütün bağımlılığının temel belirtileri şunlardır:
- Kullanımı kontrol etme kabiliyetinin bozulması,
- Tütün kullanımına diğer etkinliklere göre daha fazla öncelik verilmesi,
- Zararlarla veya olumsuz sonuçlarla karşılaşılmasına rağmen kullanıma devam edilmesi ile kendini gösteren güçlü bir nikotin kullanma isteği,
- Nikotinin gitgide eski etkisini kaybetmesi (tolerans geliştirilmesi),
- Nikotin kullanımının kesilmesi veya azaltılması sonrasında yoksunluk belirtilerinin görülmesi,
- Tütünün etkilerinin sebep olduğu, alevlendirdiği, yineleyici toplumsal ya da kişiler arası sorunlar olmasına karşın tütün kullanımını sürdürme (Örneğin; tütün kullanımıyla ilgili olarak başkalarıyla tartışmalara girme),
- Yineleyici bir biçimde tehlikeli olabilecek durumlarda tütün kullanma (Örneğin; yatakta sigara içme),
- İşteki, okuldaki ya da evdeki konumunun gereği olan başlıca yükümlülüklerini yerine getirememe ile sonuçlanan, yineleyici tütün kullanımı (Örneğin; işini engelleme.)
Dünya Sağlık Örgütünün kriterlerine göre bir kişiye “tütün kullanım bozukluğu tanısı” konulabilmesi için, bireylerin en az bir aydır, düzenli olarak sigara kullanması ve diğer belirtileri taşıması gerekmektedir.
Eğer sizlerde de tütün bağımlılığı mevcutsa ve bundan kurtulmak istiyorsanız Yeşilay’ın sizler için 115 numaralı YEDAM Danışma Hattımızda alanda uzman psikologlar; size, ailenize ve çevrenize sigarayı bırakma konusunda destek sağlamakta, bağımlılık hakkında merak ettiğiniz soruları cevaplandırmaktadır. YEDAM, 15 yaş ve üzeri tütün ürünlerini bırakmak isteyen kişiler için danışmanlık desteği sağlamaktadır.
Sigara ve diğer tüm bağımlılıklar açısından destek veya yardım talep eden herkese kapımız açık olup her zaman yanınızdayız. Yeşilay’ı ilçemizde yaşatmak ve daha sağlıklı günler için yapacağımız diğer faaliyetlerde halkımızın bize katılması ve destek vermesi bizleri çok sevindirir dedi.