Şalpazarı’lı Gençlerimize İstihdam Sağlayalım

Trabzon 1914 yılında Vakfıkebir’e bağlı nahiye olarak faaliyetlerine devam ettiği sırada Bakanlar Kurulunun 07.12.1953 tarih ve 4-1945 sayılı kararı ile tam teşekküllü bir Bucak haline getirilen Şalpazarı 02.06.1968 tarihinde Belediye teşkilatına kavuşmuş ve 07.12.1987 tarihinde İlçe oldu.02.08.1988 yılında İlçe olarak faaliyetlerine  başladı.

Şalpazarı İlçe statüsüne kavuşalı 37 yıl oldu Şalpazarı Belde olduğu yıllarda İlçe olmak için önder insanların gayretliyle o günün şartlarında İlçe oluşu davul zurna, kemençe ve horon oynayarak kutlamalara tanıklık yapmıştı. Tabi o yıllarda çocuk olanlar şimdi ki çocuklar gibi her gün ilçe merkezine inme imkânları yoktu ancak aile büyükleri tarafından Okulda okumayanlar ya da okuyan ancak sağlık sorunu olanlar aileleriyle, abileriyle beraber İlçe merkezine iner onlar ile tekraren geri dönerlerdi.

MEB Daha İyi Bir Eğitim İçin Taşımalı ya Geçti;  Milli Eğitim Bakanlığı 1990-1991 yılı eğitim öğretim yılında taşımalı İlköğretim uygulamasına geçti. Bu yıldan itibaren öğrencilerin eğitim öğretim için Şalpazarı’na bağlı köy ve mahallerde bulunan Okullar yavaş yavaş öğrenci azlığından kapandıkça daha fazla olan Okullara öğrenciler taşımalı eğitim uygulamasıyla taşındılar. Bu arada İlçe merkezine yakın olan mahallerde bu uygulamaya dâhil edildi. Taşımalı eğitim başlamadan önce köy okullarında 5. Sınıfı okuyan öğrenciler o yıllardaki parasız yatılı Okul imtihanı için öğretmenleriyle ilçeye şehre iniyorlardı şimdi o da değişti.

Çocuk Dünya Geldiği Andan İtibaren Şehir İle Tanışıyor; Geçmiş yıllara inat şimdiki çocuklarımız Ana rahminde Dünyaya merhaba dediğinde gözünü ya bir sağlık evin de ya bir hastanede gözünü açtığında artık şehre adapte oluyor. Daha sonra 5 yaşına gelince anaokulu, derken 4+4+4 sistemiyle beraber artık çocuklarımız evden çok şehir ve sokak kültürüne tabi bu arada öğrenci taşımacılığı yapan servis araçlarından başlayan hayat ve yaşam mücadelesi ilerleyen yıllar ile teknoloji çağı, milenyum derken 2000 yılına ulaştık.

Gençlerimiz İletişim Araçlarına Teslim Oldular; Geçmiş yıllara oranla 2000 yılından itibaren içinde bulunduğumuz 2025 yılına kadar olan 25 yıl bir asrın çeyreği olarak kabul edilir. Son yıllarda dijitalleşen çağlarımız ile beraber sosyal medya kullanma hastalıkları neredeyse herkesin ilgi alanına girdi.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımız birçok yönden kolaylaştı. Bilgiye erişim hızlandı, mesafeler kısaldı ve dünya adeta avuçlarımızın içine sığdı. Ancak her yeniliğin bir de gölgede kalan yüzü var. Günümüzün en büyük dijital tehlikelerinden biri de sanal kumar ve bahis siteleri.

İnternet, bilgi ve eğlenceye ulaşmanın en kolay yolu olduğu kadar, insanları bağımlılığa sürükleyen bir tuzağa da dönüşebiliyor. Sanal kumar siteleri, yüksek kazanç vaatleriyle insanların ilgisini çekiyor. “Daha çok kazanacağım” umuduyla başlayan serüven, çoğu zaman büyük kayıplarla sonuçlanıyor. Bir kere giren, daha fazlasını kazanma hırsıyla tekrar oynuyor. Kaybettikçe geri kazanmak için daha çok yatırım yapıyor ve sonunda çıkılması zor bir bataklığa saplanıyor.

Bu bataklığa saplanan insanlar sadece kendi hayatlarını değil, ailelerini de yok ediyor. Kumar bağımlılığı nedeniyle dağılan yuvalar, maddi sıkıntılar yüzünden parçalanan hayatlar ve çaresizlik içinde sona eren yaşamlar. Gün geçtikçe sanal kumarın getirdiği felaket haberleri artıyor. Bazı insanlar aileleri tarafından bu girdaptan çekilip kurtarılırken, bazıları ise daha başka olumsuzluklara maruz kalıyorlar.

 Yukarıda yazımızın başlığında da belirttiğimiz gibi Şalpazarı İlçemiz gençlerine istihdam sağlayalım başlığını kullanmıştık. Bu başlığı kullanmamızdaki asıl sebep yazdığımız makalelerden de bazı izlenimlerle bahsetmek istedik. İlçe merkezindeki genç nesiller çalışmak istiyorlar ancak yeterli istihdam ve iş sahası bulunmayan İlçemizdeki gençlerimiz bir şekilde kendilerini değişik internet eğilimli kısımlara yöneldiğini görüyoruz. İlçe idarecilerinin İlçenin can damarı olan geleceğin gençlerine yatırım yapacaklarını düşünerek her geçen gün küçülen Şalpazarı İlçemize küçük ama ciddi dokunuşlar ile istihdam yaratılacağına inanıyorum. İlçe merkezinde çalışmak isteyen gençlere istihdam sağlandığında gençlerimiz kendi paralarını kazanarak kendi ihtiyaçlarını alabilecekler. Boş zamanları olmadığından da kötü alışkanlıklara eğilim artışı olmayacaktır. Bu arada bu konuda anne ve babalara da biraz fazla sorumluluk düşüyor. Artık onların geçmişteki yaşantıları çocukların yaşantılarıyla aynı değildi olmayacak da.

Bu arada Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız’ın da İlçede bulunan küçük küçük işletmelerin bir araya toplanarak küçük sanayi sitesi olarak yapılacak olan arazinin kamulaştırması sonucu da geçtiğimiz günlerde Trabzon Büyükşehir Nisan ayı Meclis toplantısında onaylatılarak en kısa zamanda çalışmalara başlanılacağı müjdesini verdi. Ne diyelim küçük sanayi sitesi kurulunca belki bazı hayırseverler tarafından yeni istihdam sahası  olur düşüncesiyle bu haftaki yazıma şimdilik son veriyor değerli okuyucularımız hoşça kalınız haftaya görüşmek üzere.