Çok değerli Büyükliman Postası Gazetesi ailesi Büyükliman Bölgesinin haftada iki gün Salı ve Cuma günü okuyucularıyla buluşan bölgenin tek resmi gazetesinde siz değerli okuyucularımıza bazı aydınlatıcı bilgiler aktarmaya çalışıyorum. Biliyorsunuz Karadeniz Bölgesi genelinde Trabzon İli genelinde Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 50’nin üzerinde Yayla şenliği ve buna benzer etkinlikler bulunuyor.
Her yıl Hıdırellez ve Bahar Bayramı olarak Mayıs ayının ilk haftasında kutladığımız Trabzon İline bağlı Şalpazarı İlçesinde aynı zamanda doğal maden suyu ile de tanınan ‘Acısu’’ kültür şenliği ile başlayan kültür şenliği asırlardır yapılan Sis Dağı, Alaca tabi bu yayla şenliklerinin bir de öncüsü olan tarihi açık caminin bulunduğu Kadırga Yayla şenliği derken geçtiğimiz hafta yaklaşık 2 asırdır yapılan geleneksel İzmis ( Karabdal ) Şenliği ile kültür şenliği noktalandı.
Artık Okul ve Gurbet Yolu Göründü;
Gurbetten gelenler ve Okul öğrencilerinin öğrenimini sağlayan Öğretmenlerinde yeni 2024-2025 eğitim öğretim yılının yeni ayın ilk mesaisi Pazartesi günü start almasıyla artık gurbet ve görev yerlerine ulaştılar.
Değerli Okuyucularımız Bir Eğitimcinin Değerlendirmesini sizlerle paylaşıyorum; Giresun Üniversitesi Eynesil Meslek Yüksek Okulu Öğretim görevlisi Mevlüt Kaya kaya Yaz boyunca gidebildiği Bölge genelindeki bütün yala kültür şenliklerine katılım sağladığını finali de İzmis Şenliği ile yaptığını ve buraya iyi ki katılmışım buradan güzel izlenimlerim ile ayrılıyorum bu izlenimlerimi de sosyal medya sayfasında paylaştığını bizler bu izlenimlerini sizlere aktarıyorum.
Kültür Gezisi Katılımcısı Mevlüt Kaya’nın İzlenimleri; Beşikdüzü, Şalpazarı ve Tonya ilçelerini birleştiren İzmiş şenliğindeyiz. Bu yıl bu şenliğe Vakfıkebir İlçesinin de dahil olduğunu öğreniyorum.
Her yer tertemiz, çöp yok. Çayırlarda araba izleri yok. Çamur yok.
Şenliğin olduğu İzmis tepesi oldukça hâkim bir konumda; her yeri görüyor.
Bugünkü sise ve yağmura rağmen tepeyi çevreleyen manzara mükemmeldi...
Herkes güler yüzlü.
"Dışarıdan" katılan biri olarak misafirperverliklerine şapka çıkarılır diyorum. Bunu özellikle belirtmek istedim.
Kavga yok, gürültü yok, silah sesi asla yok.
Kimse kimseyi rahatsız etmeden herkes gülüp eğleniyor.
Yollar muhteşem. Araç yoğunluğu fazla olsa da yol boyunca park olanağı var; park sorunu can sıkıcı değil... En azından trafik tıkanmıyor.
Panayır kurulmuş, ne ararsan bulabiliyorsun. Esnaflar güler yüzlü, cana yakınlar. İnsana kendini rahat hissettiriyorlar.
Üşümesin diye kızıma sırtındaki hırkayı çıkarıp veren, adını bile bilmediğim çaycı teyze bu güzelliklere bir örnektir; Şenlik pazarında ürün fiyatlarını da ilçe merkeziyle hemen hemen aynı tutmuşlar. Fırsatçılık yok. Ben görmedim, rastlamadım.
Sırada yılın son şenliği olarak sırada Tonya, Erikbeli şenliği var... Orası için de aynı durum geçerli.
Gidip görüyoruz, tebrik ediyoruz, örnek alıyoruz.
Yıllardır şunu görüyorum ki buralarda oturmuş, geleneksel hale gelmiş, hakkı verilen, gerçek anlamda yaşatılan bir yayla kültürü var, yemeğiyle, giyimiyle, misafirperverliğiyle.
İşte sonunda yayla turizmi böyle gelişiyor. Bunları not etmeliyiz! Anlayana buralar bu işin okuludur!
Hakkını teslim etmek gerekir. Öğrenecek çok şey var buralardan.
Eğitimci Mevlüt Kaya’nın izlenimlerini siz değerli Büyükliman Postası Gazetesi ailesi okurlarıyla paylaştım. Haftaya bir başka değerlendirme makalesinde görüşmek üzere hoşça kalınız dostça kalınız.