Yurdumuz genelinde olduğu gibi her Bölgenin kendine ait ekonomik zorluklara rağmen üreticilerimizi ayakta tutabilecek tarımsal ürünler bulunmaktadır.

Karadeniz Bölgesinin tek geçim kaynağı engebeli arazileri ve bir o kadar da yaşam şartlarını zorlayan arazilerinde yetiştirdikleri Fındık ürünü ile mücadele ederek geçinmeye çalışıyorlar.hasat Hükümetimizin her yıl rakım yüksekliklerine göre belirledikleri tarihlerde toplama işlemi yapılarak harmanlara taşınır buralarda kurutulan fındıklar ayıklama patozlarından geçirilmesinin ardından tane haline getirilir.

Ailecek Toplu olarak Fındık Seçimi Yapılır;Her çiftçinin  artan gübre ve işçiliklerle adeta bir imtihan oluyorlar. Her geçen gün yaşlanan nesile alternatif gençlerimiz eklenmediğinden artık ata yadigarı fındık bahçesi ve buna benzer ürünleri yetiştirecek elemanlar bulunamıyorrin artmasıyla fındık bahçesindeki artan masraf girdisinde bekledikleri fiyat yüksekliği Fındık üreticisini memnun etmese de ürününü dalda bırakmadığından bin bir güçlükle yetiştirdiği ürünü bahçeden harmana getirip burada koçanlardan ayrılan fındık tanelerini içerisinde bulunan tekleme, boş ve buna benzer fındıkların harmandaki seçimleri yapılı

Bu Yıl Fındık Üretici Kurutma Sorunu Yaşamadı;Her yıl fındık toplama mevsimi Ağustos ayı geldiğinde fındık toplama  esnasında havalar bozuk yağmurlu gider bahçe sahipleri işçi çalıştırmakta zorlanır bahçeden eve gel gitler olurdu bu yıl böyle bir durm yaşanmadı Fındık toplama sezon açıklandığı Temmuz ayı sonundan başlanarak Ağustos ayı ve içinde bulunduğumuzn Eylül ayının 17’sini gösteriyor takvim yaprakları hala daha mevsim normalleri üzerindeki sıcaklar fındık üretilerine yaradı. Daha önceki yıllarda fındık üreticisi ürünlerini kurutak için hava durmuyla cambazık yapmak zorunda kalıyorlardı. Bazen yüksek dağ köylerinden sıcak sahillere indikleri de olmuştuirdikleri fındıkları harmanda kurutmak için aç kapa brandayla taktiğinden bunalırdı küresel sıcakların artmasından dolayı fındıklar bahçede kurudu toplanarak harmana getirilen fındıklar burada patozlandı taneleri seçilen fındıklar zaman kaybetmeden tüccarlara gidilerek fındıkların kuruluğunu ölçen nem cihazından örnekler alınmasın ardından fındıklar tüccara satılarak işçi çalıştıranlar elemanların ücretini ödediler.

Fındık Üreticileri yeni dönem Ürün Çalışmasına Başladı; Fındık bahçesindeki topladıkları 2024 yılı fındıkların satışını yaparak imece çalıştıranlar onların paralarını ödediler. Kalan ürün paralarıyla borçlarını ödediler tabi  gelin alacaklar, kızlarını evlendirecek aile reisleri de ayaklarını yorgana uzatma misali fındık paralarını değerlendirmeye çalıştılar. Fındık bahçesinin toplanmasını bitirenler tekraren bahçeye girerek bahçe budama çalışmalarına başladılar.

Fındık Üreticisinin Kabusu Kokarca Böceği; Hatırlanacağı gibi her yıl fındık toplama mevsimi gelince yeşil elbiseli ağır bir kokuya sahip halk arasında kokulu böcek olarak tanınırdı ancak gelin görünki teknoloji ilerledi o kokulu böcek de teknolojiye ayak uydurdu süslü altın rengi şeklinde bir elbise giyerek başta fındık bahçesi olmak üzere bir çok temel ihtiyaç ürünlerimize ciddi derecede zarar vermeye başladı. Hükümetimiz tarafından ilgili bakanlık birimlerine bağlı İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerinden yapılan uyarılar bu zehirli ve bir o kadar da ürün düşmanı böcek ile mücadele şeklini üreticilere anlatmaya gayret göstrdiler ancak bunda ne kadar başarılı olundu onu zaman gösterecek ancak ben yeterli oduğunu sanmıyorum.

Fındık Üreticileri Yeterli İlaçlama da Bulunmadılar; Bölgemiz genelinde de bulunan fındık üreticelerine kokarca böceğinin zararları uygulamaya katılanlara bilgilendirmeler yapıldı. Ancak her geçen gün artan hayat şartları zararlı böceklerle mücadele için ilaç fiyatlarını artırdığından findik üreticisi ve çiftçilerin yeterli ürün desteklemesi alamadığından ürünlerini de yeterli fiyata satamadıklarından zaten kıt kanaat yaşam mücadelesine devam eden aile bireyleri ilaçlama yapamadılar.

Dünyadaki fındığın %69’u Türkiye’de üretilmektedir; Türkiye, dünya fındık ihracatında da ilk sırada olup, toplam ihracatın %61’ini gerçekleştirmektedir. Türkiye, bu avantajıyla dünya fındık fiyatlarında belirleyici rol Oynamaktadır. Aynı zamanda fındık Türkiye ekonomisine Sağladığı döviz girdisiyle de tarım ürünleri arasında Stratejik bir öneme sahiptir.

Fındık Üreticilerine 2026 Yılında Temel Destek Ödemesi Yapılacak; Fındık üreticisine son kez 2024 yılı için dönüm başına 170 lira alan bazlı, 110 lira da gübre ve mazot desteği verilecek. 2025 yılından itibaren alan bazlı destek ve mazot desteği temel destek adı altında birleştirilecek ve dönüm başına ve 2026 yılında 366 lira destek ödemesi yapılacak.